Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 5. 2020

Zámecká zahrada a biotop Oslavany

Nejen na zámku je krásně, ale i v jeho blízkosti. Tak pojďte k nám nakouknout.

V roce 2018 byla zahájena přeměna původní zahrady na moderní sportovně rekreační park, který vychází z podoby původní zámecké zahrady.

Projděte se krásným parkem, posaďte se na jednu z mnoha laviček a poslouchejte zpěv ptáku, nebo si vezměte deku,rozložte si ji do trávy a takový malý piknik v trávě taky není špatný. Projděte do zámecké zahrady kde na vás čeká např. dětské hřiště, biotop, venkovní fitness, tenisové kurty. U nás se rozhodně nudit nebudete. smiley

Dětské hřiště:  Je inspirováno tím, co ovlivňovalo život v Oslavanech po několi staletí - těžba uhlí. U nás se vrátíte v čase,děti se svezou lanovkou na těžní věž a pak rovnou dolů ke zkamenělinám z doby dávno minulé. U dětského hřiště je odpočinková louka, kterou můžete využít k odpočinku a nebo dalším dětským hrám.

Dětské hřiště  Dětské hřiště

Biotop: Biologicky čištěné koupací jezero se skládá s koupací části o rozloze cca 1200m2 a biologocké části 515m2  Malým dětem je k dispozici dětský vodní svět s brouzdalištěm, vodními střiky a herní fontánou.Samozřejmostí jsou i převlékarny. Otevírací doba je červenec,srpen od úterý do neděle. Biotop je velmi oblíben a hojně navštěvován.

Hned vedle biotopu je malý geopark, kde se projdete labyrintem typických kamenných surovin oblastí Oslavan

Biotop - sprcha  Biotop Biotop

Venkovní fitness: Přijďte si k nám zacvičit a protáhnout své svaly na těle. Venkovní tělocvična je vhodná pro děti i dospělé. Je zde nainstalováno 5 fitness cvičebních stanic na jejichž vývoji konstrukcí se podíleli fitness trenéři a fyzioterapeuti. Některé konstrukce se dají i částečně použít k parkouru, což ocení hlavně mládež. Součástí jsou i návody jak správně cvičit.

"alt" 

Tenisové kurty: Pokud nejste milovníci posilování, tak si přijďte k nám "pinknout" Hned vedle venkovního fitness jsou 3 kurty, můžete si např. zahrát: tenis, volejbal, florbal, minifotbal. Rezervaci kurtů lze provést na www.biotoposlavany.cz

"alt"

Zahradní bistro: Ať už po sportování, po koupání v biotopu a nebo jen tak při procházce navštivte bistro. Provozovatel je Restaurace u Prátů s.r.o. Oslavany společnost na rodinné tradici s dlouholetou tradicí. Děti si zatím můžou hrát na malým pískovišti a nebo o kousek dál si zaskákat na zemní trampolíně a vy si v klidu vypít třeba kávu.

Na obrázku může být: basketball court a outdoor

Zámecký park: A ještě jednou se vrátíme do parku :) Zámecký park má rozlohu cca 16,5tisíce m2. Najdeme zde 35 různých druhů stromů a téměř 40 druhů okrasných keřů.Zámecký park je tu několik staletí a prošel mnoha podobami, ale pořád má to svoje kouzlo.Je to vidět na návštěvnosti, lidé se sem rádi vrací a v posledních letech se zde pořádají i různé kulturní a hudební akce, pohádkový a strašidelný zámek - to má své kouzlo,když jdete na podzim temným parkem osvětleným jen svíčkami a kolem vás tančí např.víly a nebo o kousek dál hrají loupežníci karty.

"alt"  Zámecký park  Zámecký park

Zámecká restaurace: Přijměte pozvání do stylové restaurace, kde vám nabídnou tradiční a poctivou kuchyni. Na čepu vám nabídnou desítku Radegast, nefiltrováné,spodně kvašené oslavanské pivo - zámecká 11, medový ležák 12 a oslavanský rubín 13

foto hlavního sálu  foto hlavního sálu  foto hlavního sálu

Městský zámecký pivovar: Oslavany mají i svůj malý pivovar. Pivo se na zámku vařilo již ve středověku a tak se město rozhodlo o obnovení. Od roku 2004 se začalo vařit pivo, ale bohužel v roce 2012 se společnost odstěhovala do větších prostor mimo Oslavany. Město nechtělo nechat prostory prázdné a tak se rozhodli o vytvoření vlastní společnosti a proto od roku 2013 se opět vaří naše oslavanské pivo na zámku. 

   Na obrázku může být: drink a indoor  Na obrázku může být: uvnitř

Snad se vám malá prohlídka přilehlého okolí zámku líbila a brzy nás navštívíte osobně. Budeme se na vás těšit smiley