Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 3. 2020

Péče o roušky

V noci z 18.3.2020 na 19.3.2020 od 00:00h vláda schválila ZÁKAZ VYCHÁZENÍ BEZ ROUŠKY NEBO JAKÉKOLIV OCHRANY DÝCHACÍCH CEST!  Toto nařízení platí i pro děti! Prosíme všechny o dodržování. A teď několik rad jak roušku nosit,starat se o ni a hlavně dezinfikovat - jinak to nemá význam.

JAK ROUŠKU SPRÁVNĚ NOSIT

1. Roušku je nutné nasazovat čistýma rukama! Proto si nejdřív pečlivě umyjte a ideálně i dezinfikujte ruce. Aby se viry zachycené na rukou nepřenesly na roušku.

2. Roušku si nasaďte přes nos a ústa a přesvědčte se, že mezi obličejem a rouškou nejsou žádné mezery. Nos a brada nesmí zůstat odkryté.

3. Během nošení se roušky nedotýkejte a nesahejte na ni! Pokud se jí dotknete, hned si ruce vydezinfikujte nebo umyjte.

4. Při sundávání roušky je potřeba s ní zacházet jako s infekčním materiálem. Sundávat zezadu za šňůrky (nebo gumičky) a nedotýkat se přední části.

5. Jednorázovou roušku vyhoďte do uzavřeného koše. Pratelnou odložte do samostatného koše na prádlo nebo jiné uzavíratelné nádoby. Pokud jste někde v terénu, odložte ji do igelitového sáčku, abyste nekontaminovali nic a nikoho, co chcete chránit.

6. Po sundání roušky je opět důležité si důkladně umýt nebo vydezinfikovat ruce!

Ke zvýšení hygieny rukou je dobré nosit třeba do obchodu také rukavice, protože na rukách ulpí virů a bakterií nejvíce, dotýkáme se dveří, klik, nákupních vozíků, atd.

Roušku můžete mít s gumičkami (jednoduché na nasazení, ale nevhodné pro sterilizaci, gumičky vysoké teploty nevydrží) nebo se zavazovacími tkaničkami. Bavlněné tkaničky jsou vhodnější s ohledem na následnou sterilizaci a jsou výhodné i pro regulaci velikosti, lépe pomocí utažení zajistíte, aby rouška správně seděla na obličeji.

Jak často roušku měnit?

Často! Ihned, jak zavlhne! Ideálně cca po hodině. Rouška je prostě vždy „na jedno použití“, a to i ta pratelná, kterou je právě před dalším použitím nutné sterilizovat.

Jak roušku udržovat a co s rouškou po použití?

Pratelnou roušku je po použití nutné dezinfikovat (sterilizovat), aby bylo možno ji znovu použít.

Bavlněnou roušku můžete:

  • Vyprat na vysokou teplotu (90 °C), případně na nižší teplotu (60 °C), ale s použitím dezinfekčního prostředku vhodného na prádlo (např. Sanytol), odděleně od ostatního prádla!
  • Namočit do roztoku Sava nebo do peroxidu vodíku přes noc a následně vymáchat v čisté vodě.
  • Namočit a vypařit v mikrovlnce, 5 minut na maximální výkon v nádobě s volným víkem. POZOR, nelze provádět nasucho, hrozí požár!!! Správně má dezinfikovat pára. Pro mikrovlnku je tedy ideální parní sterilizátor třeba na dětské lahvičky. Po zahřátí nechte vychladnout. Dezinfekční efekt tu má pára, tak pozor na opaření.
    Při sterilizaci v mikrovlnné troubě vždy vyndejte kovový drátek a nesmíte používat žádné kovové součásti na roušce (třeba průchodky na tkaničky atp.)
  • Vyvařit ve vodě v hrnci na sporáku, několik minut. Kdo zažil vyvařování plínek, ten ví :-).
  • V každém případě pak suchou roušku ještě důkladně vyžehlete na maximální teplotu.
  • Co nefunguje:

  • Dezinfekce lihem funguje pouze pro koncentrovaný etanol. Vodka nebo slivovice sice zahřejí, ale vir neničí, a to ani na roušce.
  • Mrazák vir spíše zakonzervuje, ale nezničí.
  • Horká voda z varné konvice také není dost silná.
  • Roušku z jakékoliv syntetické látky lze po použití pouze vyhodit. Stejně tak jednorázovou.

    Vysterilizované roušky je pak vhodné ukládat na místě, které bude také co nejlépe vydezinfikované, aby zůstaly co možná nejvíc sterilní.

  • ================================================================================================

  • Je mi jasný, že ne každý dodržuje celý postup jak s rouškou manipulovat, ale ta dezinfekce je opravdu potřeba!

  • Víme,že rouška virus nezastaví, ale omezí šíření kapének kterými se šíří. Když budeme nosit roušky všichni, tak se chráníme na vzájem!