Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 7. 2020

Karmelská pouť 2020

Jako každý rok, tak i letos se bude u nás v Oslavanech konat Karmelská pouť a tentokrát už po 313. Její datum  pro letošní rok je 18.-19.7.2020 Pouť v Oslavanech má své pevné kořeny a taky hlubokou historii. Pojďme do ni nahlédnout smiley

V roce 1707 bylo tehdejší zámeckou paní z oslavanského panství, Marií Mollartovou založeno Bratrstvo svatého Škapulíře, které si vytklo za cíl pořádat každoročně slavnost k uctění Blahoslavené Panny Marie z hory Karmel.
Hraběnka Mollartová podala žádost do Vatikánu , na jejímž základě vydal papež Kliment XI. dekret zakládající tradici oslavanské Karmelské pouti. Tato slavná událost s 312- letou tradicí je kromě církevních obřadů velkou lidovou veselicí a příležitostí pro setkávání rodin. V posledních desetiletích doplněna bohatým kulrurním programem na oslavanském zámku.
Karmelská pouť v Oslavanech připadá na 16. července, kdy je v liturgickém kalendáři svátek Panny Marie Karmelské.

A co je to škapulíř?. Pochází z latinského slova scapula -lopatka. Je to v podstatě krátké roucho splývající přes prsa dolů a na zádech přes lopatky. Karmelský škapulíř má hnědou barvu.
Upomínkou na Bratrstvo škapulíře P. Marie Karmelské v Oslavanech je pozlacená soška Panny Marie z roku 1707.

Tak už víme jak naše Karmelská pouť vznikla a tady máte program pro tu letošní. Těšíme se na vaši návštěvu a věříme,že si z bohatého programu vyberete to svoje :)  Jen malá změna: v neděli ve vinárně nebude posezení u cimbálu s  panem Klobáskou (zdravotní problémy), ale budou vám tam hrát od 12 -18h Pouliční muzikanti.

Není k dispozici žádný popis fotky.